Roedeer
Types of roe deer:
European Roe Deer
Capreolus capreolus
Europäischer Rehwild (German), Chevreuil d’Europe (French), Corzo Europeo (Spanish).
DISTRIBUTION. In general, throughout Europe, with the exception of Ireland, central England, the Far North, most of Portugal and the Mediterranean islands. It is widespread in the Baltic countries, Belarus, Ukraine and Moldova. The European roe deer is also found in Southwest Asia, where it lives in Anatolia (the Asian part of Turkey), the northernmost part of Iraq and in northern Iran.
In Russia, it lives in the central belt of the European part up to the Volga River.
Asian/Siberian Roe Deer
Capreolus pygargus
Asiatisches Rehwild (German), Chevreul d’Asie (French), Corzo Asiatico (Spanish).
This species is often collectively called the Siberian roe deer, although the Siberian roe deer is currently one of three subspecies of the Asian roe deer. Until the mid-20th century, the Siberian roe deer was considered a subspecies of the common roe deer, common in Europe.
DISTRIBUTION. The Middle and Southern Urals, in the south of Siberia and the Far East, was introduced to some hunting grounds in the Caucasus and the European part of Russia. It inhabits Siberia, north to Tobolsk, Novosibirsk, the northern end of Lake Baikal and the lower reaches of the Amur; along the Lena – to the mouth of the Vilyuy.
In the south, the Siberian roe deer inhabits Northern Kazakhstan, Tien Shan, Altai, Northern Mongolia, Korea, Northeastern China, and is found in the south of Eastern Tibet and Northern Sichuan.
Subspecies of Asian roe deer in Russia:
Siberian roe deer (Capreolus pygargus pygargus) — East of the European part of Russia, Siberia to the Amur.
Far Eastern (Manchurian) roe deer (Capreolus pygargus bedfordi) — in European languages it is called "Chinese". The smallest of the subspecies, weighing 25-30 kg, but larger than the European one. The horns are of the Siberian type, but smaller than those of the Siberian, and less lyre-shaped. It lives in the area of the Ussuri and Amur rivers.
North Caucasian roe deer (Capreolus pygargus caucasicus) is smaller than the Siberian roe deer, but larger than the Far Eastern roe deer. Males weigh up to 40 kg. The antlers are of the Siberian type, larger than those of the European roe deer and smaller than those of the Siberian roe deer. It lives on the northern slopes of the Main Caucasian Ridge from Novorossiysk and Sochi to the Caspian Sea, the mouth of the Terek to Derbent.